Za rok 2022 vybavilo letisko v Bratislave 1, 4 milióna pasažierov

– Letisko M. R. Štefánika po dvoch náročných rokoch pandémie dosiahlo v roku 2022 vynikajúci výsledok, a to 1, 4 milióna prepravených pasažierov vrátane odletov a príletov. Presnejšie 1 406 284 cestujúcich, čo predstavuje takmer trojnásobok pasažierov oproti roku 2021.

Za rok 2022 vybavilo letisko v Bratislave 1, 4 milióna pasažierov

Za rok 2022 v rámci pravidelnej dopravy letisko vybavilo 1 000 831 pasažierov, čo je oproti minulému roku vyše dvojnásobný nárast. V nepravidelnej doprave bratislavské letisko vybavilo 405 453 cestujúcich, čo predstavuje nárast o 150 % v porovnaní s rokom 2021. Za mesiac december bolo spolu na prílete a odlete odbavených 71 635 pasažierov. Miera obnovy počtu cestujúcich z roku 2019 tak dosiahla za december 65 %.

Top mesiac a deň

Najsilnejším mesiacom v roku 2022 bol júl, kedy letisko prepravilo 256 447 pasažierov na odletoch a príletoch. Deň kedy sa prepravilo najviac cestujúcich bol 23. júl 2022. Bratislavské letisko tento deň vybavilo 9 348 cestujúcich na odletoch a príletoch.

„Začiatok roka bol pre letisko náročný. Ihneď po odznení pandémie, prišiel konflikt na Ukrajine. Všetky lety z a do Ukrajiny ako aj Ruskej federácie boli zrušené. Ukrajina patrila dovtedy medzi top spojenie a tento výpadok nám zobral približne 200-tisíc pasažierov. Napriek tomu sme letisko postupne oživili, najali nových zamestnancov, pripravili sa na letnú sezónu. Následne prišlo silné leto, skokový nárast cestujúcich a mimoriadny záujem o cestovanie a letecké dovolenky. Celý rok bol veľmi intenzívny, napriek tomu sa zvládol dobre. Týmto sa chcem zároveň poďakovať všetkým zamestnancom letiska, ktorí stoja za týmto úspechom,“ zhodnotil rok Ing. Dušan Keketi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika.

Za rok 2022 sa uskutočnilo na Letisku M. R. Štefánika 24 283 vzletov a pristátí, pričom v samotnom decembri to bolo 1 182 letov.

Top destinácie za rok 2022

1. Antalya
  2. Londýn (Stansted+Luton)
  3. Miláno
  4. Dublin
  5. Hurghada

Top destinácie v pravidelnej doprave

1. Londýn (Stansted+Luton)
  2. Miláno
  3. Dublin
  4. Sofia
  5. Manchester

Leteckí dopravcovia

V roku 2022 zabezpečovali pravidelnú dopravu na letisku nasledujúce letecké spoločnosti: Ryanair, Smartwings, Wizz Air a Air Cairo. Leteckí dopravcovia prevádzkovali v minulom roku 42 pravidelných liniek do 37 destinácii v 16-tich krajinách. Na porovnanie v roku 2019 leteckí dopravcovia prevádzkovali 55 pravidelných liniek do 50 destinácii v 18-tich krajinách (pozn.: pri výpočte rovnakou metodikou).

Najviac cestujúcich za rok 2022 prepravila opäť letecká spoločnosť Ryanair. Za ňou nasleduje letecký dopravca Smartwings, Wizz Air, Air Explore a Corendon Airlines.

Novinky v roku 2023

V novom roku pribudnú na Letisku M. R. Štefánika ďalšie zaujímavé destinácie, medzi ktoré patria grécke Atény. Priamu linku do tohto krásneho mesta bude prevádzkovať špičkový dopravca Aegean Airlines. Atény sú tiež výbornou prestupnou stanicou na množstvo gréckych ostrovov ako aj dobrým spojením do Ázie či Afriky. Zaujímavou destináciou bude aj priama linka do Litvy, do druhého najväčšieho mesta Kaunas. Ďalšou novinkou je pravidelné spojenie do Podgorice, Čierna Hora, ktorá je čoraz populárnejšou dovolenkovou destináciou pre mnohých Slovákov. Novinkou bude tiež egyptské letovisko Marsa Alam, priamu linku bude prevádzkovať spoločnosť Air Cairo.

„Napriek relatívne dobre zvládnutému roku 2022 sa už pripravujeme na sezónu 2023. Budeme intenzívnejšie pracovať s brigádnikmi ako aj trénovať a školiť našich zamestnancov aby boli pripravení na zvládanie letných návalov,“ dodáva ohľadom nastupujúcej letnej letovej sezóny, Ing. Dušan Keketi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika.

Letná letová sezóna začne na Letisku M. R. Štefánika platiť od 25. marca 2023. Letový poriadok sa v letectve mení 2-krát ročne, spolu so zmenou času. Letný letový poriadok bude platiť do ďalšej zmeny času, teda do 29. októbra 2023, kedy začne zimná letová sezóna.